#1 2019-12-07 22:42:47

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

7th Sea

Dobra, po feriach wypróbujemy wiêcej tego, co mieli¶my dzisiaj, czyli wiatru w ¿aglach, chujowych szant ¶piewanych przez fa³szuj±cych typów z papug± i protez± nogi, brudnych portowych spelun i hektalitrów rumu lej±cego siê w nieogolone mordy. I przy okazji dodamy trochê muszkieterów, Sienkiewicza i, kto wie, mo¿e nawet Van Helsinga.

Olek, prze¶lij na tgorskimuzeum@wp.pl  anglojêzyczn± i polsk± wersjê, wy¶lij te¿ do Olka i Kamila. Zadecydujecie która wersja pasuje wam bardziej. Zanim zacznê planowaæ kampanie chcê by¶cie przedstawili mi swoje postacie, by nie wysz³o ¿e jaka¶ postaæ nie bêdzie mia³a nic do roboty.

Na razie koncept przygody zak³ada kompletny brak magii dostêpnej dla graczy, ale to sie mo¿e zmieniæ. Zmieniamy tak¿e koncepjê Vestenmannavnjar. Nie bêd± to kraje podobne do wikingów, ale raczej skandynawskich monarchii Szwecji Wazów i XVII wiecznego Zjednoczonego Królestwa Danii i Norwegii. Dodam tak¿e jeden naród, który w lore nie wystêpuje (oparty na Holendrach, bo lubiê ten film https://www.youtube.com/watch?v=3FPsLBKjt-Y

#2 2019-12-14 18:00:54

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

Re: 7th Sea

Okej, dziêki Olku za przes³anie podrêczników.

Teraz musimy wybraæ wersjê, w któr± bêdziemy graæ. Je¶li to bêdzie 1 edycja, to plusem tego jest, ¿e jest po polsku. Minusem, ¿e bêdê siê musia³ tego uczyæ od nowa, ale mam na to sporo czasu. Jak w 2 edycjê, to plusem jest, ¿e ju¿ w to gra³em i jest wiêksza ilo¶æ grywalnych krajów, ale niestety podrêcznik jest po angielsku. Chcê, by reszta zainteresowanych siê z nim zapozna³a i dokona³a wyboru która bardziej odpowiada. Ostatnio wiêkszo¶æ by³a za gr± w 1 edycjê. Niezale¿nie od waszego wyboru wersji, gramy w uniwersum zmodyfikowanej 2 edycji.

Jak ju¿ zdecydujemy w któr± wersjê gramy chcia³bym by¶cie przes³ali mi koncepty waszych postaci. ¯yciorysy macie pisaæ narracyjnie w 1 osobie, bo nie obchodzi mnie wy³±cznie biografia ale mniej wiêcej rys charakteru (mistrzowie którym przys³a³em swoje koncepty wiedz± mniej wiêcej jak ma to wygl±daæ).

Ostatnio edytowany przez Tomek (2019-12-14 18:10:12)

#3 2019-12-29 16:58:51

Olek K

Rikugunshokan

Punktów :   

Ja wybieram 1 edycjê ze wzglêdu na jêzyk polski. Przyznajê siê, ¿e jeszcze do podrêcznika nie zagl±da³em. A na kiedy planujemy jak±¶ sesjê?

#4 2019-12-29 18:49:49

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

To w³a¶nie próbujê ustaliæ. Na razie najmniej pasuj±cy dla mnie termin to 12 stycznia. ca³a reszta wygl±da ok.

#5 2020-01-01 18:07:24

MG Olek

Emperor

Punktów :   

Hej. Przepraszam, ¿e dopiero teraz odpisuje. Wybieram 1ed po polsku. Ja moge zagraæ 25 stycznia.

#6 2020-01-01 18:25:51

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

Dobra, czyli gramy ju¿ nieodwo³alnie w 1 edycjê. Wszyscy maj± podrêcznik? Je¶li tak, ju¿ mo¿ecie mi posy³aæ koncepty postaci. Mi 25 styczeñoczywi¶cie pasuje. Pamiêtajcie o przes³aniu te¿ odpowiedzi na 20 pytañ które s± czê¶ci± procesu tworzenia postaci.

pomimo, ¿e gramy wg zasad 1 edycji, uniwersum mamy z 2 edycji. Odpada naturalnie tworzenie postaci z Rzeczpospolitej Sarmackiej, ale kraj tak¿e jest obecny w moim uniwersum. Dochodzi tak¿e nieobecna w ¿adnej edycji gry Flamandia, czyli odpowiednik XVII-wiecznych Niderlandów (Holandii), republiki z ksiêciem Van der Burr wzorowanym na ksi±¿êtach orañskich, która to republika dopiero od kilkudziesiêciu lat uniezale¿ni³a siê od Montaigne.

Ostatnio edytowany przez Tomek (2020-01-01 18:42:31)

#7 2020-01-01 19:58:51

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

BTW w³a¶nie zapoznajê siê z zasadami walki w 1 edycji i jest to nie¼le por±bane. Zobaczymy jak te rzuty z inicjatywa zadzia³aj± w praktyce.

A i jeszcze jedno. Pamiêtajmy, gramy bohaterami. Zatem chcê aby w waszym "¿yciorysie" postaci by³a obecna heroiczna rzecz jak± dokonali¶cie. Bez przesady typu "uratowa³em ¶wiat przed demonem", ale ju¿ "pomog³em w ujêciu bezwzglêdnego bandyty Jaquesa de Bermont po tym jak ci¶niêty przeze mnie dzban z winem trafi³ go w g³owê powalaj±c na ziemiê" wchodzi jak najbardziej w grê.

Ostatnio edytowany przez Tomek (2020-01-01 20:25:34)

#8 2020-01-09 20:10:42

Olek K

Rikugunshokan

Punktów :   

Mi niestety 25 stycznia nie pasuje, mamy ferie zimowe i weekend zajêty.

#9 2020-01-09 23:25:16

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

No to lekka lipa, bo Olek S mówi³, ¿e mu tylko 25 pasuje, czyli je¶li rozumujê logicznie, inne terminy mu nie pasowa³y.

#10 2020-01-10 19:29:32

MG Olek

Emperor

Punktów :   

Niestety to prawda, poza tym terminem to kiepsko u mnie z weekendami. Ale z drugiej strony bêdzie wiêcej czasu na stworzenie postaci Potem niestety mam wolne  dopiero 15 lutego. Sprawd¼cie kalendarze czy pasuje

#11 2020-01-11 18:08:04

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

A masz ju¿ Olku jaki¶ ogólny pomys³? Mi 15 pasuje na dzieñ dzisiejszy.

Ostatnio edytowany przez Tomek (2020-01-11 18:08:28)

Stopka forum

RSS