#1 2018-04-21 18:18:43

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

PYRKON 2018

Kamilu,

jako ¿e jedziesz na Pyrê to gada³em ze swoim kuzynem Lechem w co by¶my mogli pograæ. Wiem, ¿e ty spróbujesz zorganizowaæ sesjê w Cthulhu, Lechu i ja jakby co mamy jeszcze w rezerwie 7th Sea.

Tutaj jest napisany koncept mojej postaci, bo my¶lê ¿e nie bêdzie za bardzo czasu siê przedstawiaæ.

CZO£EM WASZMO¦CIOM!

Dobry cz³owieku, nalej je¶li ³aska najprzedniejszego miodu, jaki macie w tej cha³upie!
Pozwólcie panowie, ¿e siê wam wszystkiem przedstawiê. Jestem Janusz Tarnowski herbu Pióro, wojewoda lisogórski, pose³ na sejm walny Rzeczypospolitej, klucznik Jego Królewskiej Mo¶ci i wierny obu Sarmacyj syn!
Mo¿e jakowym¶ przypadkiem s³uchy o mnie chodzi³y w tem kraju od mej Ojczyzny odleg³em. W moich stronach rodzinnych znany jestem na zjazdach i sejmikach. Trzy tysi±ce kresek mam do swojej dyspozycyj, je¶li potrzeba taka zajdzie.
Ad tua nuntium, nie chwal±c siê wiêcej ani¿eli to konieczne, Jego Wysoko¶æ Król Sarmacyj wysy³a mnie nie raz i nie dwa z poselstwem na ziemie cudze: od pogañskiego Imperium Pó³ksiê¿yca, po zimny i deszczowy Albion.
Nie lichy to zaszczyt dla kogo¶, którego familia ledwie cztery pokolenia temu do szlachty ma³oziemskiej siê zalicza³a. Pradziad mój Mateusz wielce na polu bitwy z poganami by³ ws³awion i z szlachty drobnej i ma³o znacz±cej na urzêda wszelakie nas wywy¿szy³!
Przeto w rodzinie mojej trzem szlachetnym ideom siê k³aniamy: pierwej Wierze ¦wiêtej Ko¶cielnej, dalej Czci Szlacheckiej i wierno¶ci Ojczy¼nie Naszej Najumi³owañszej.
Lud po¶ledniejszy, nie-szlachecki, przeto w pogardzie wielkiej mamy, bo Wiary on nie rozumie, Honoru nie zna, a Ojczy¼na jest mu obojêtna niczem ¿niwa z zesz³ego lata.
Zatem i na sejmikach liche, acz coraz ¶mielsze, wp³ywa nieszlacheckie staram siê w miarê sposobno¶ci ograniczaæ. Naturalnie w ramach prawa, które jakkolwiek pod³e by nie by³o, musi byæ przestrzegane.
Jak bowiem mawiali staro¿ytni: "Dura lex, sed lex".
I nie my¶lcie sobie panowie, ¿e ino do gadaniny mam talenta. Widzisz wa¶æ tê szabelkê za pasem upiêt±? To pani Jadwiga, obecnie jedyna ¿ona moja.
No wim, ¿e do¶æ wiekowy ju¿ jestem - trzydzie¶ci dziewiêc wiosen prawie skoñczy³em. Zarêczony jestem od dawna z panienk± stolnikow± Agnieszk± Mi¶kówn±, ale na dzi¶ do ¿eniaczki mi nie ¶pieszno.
Bo nie do¶æ, ¿e niewiasta to ma³o urodziwa, to jeszcze na dodatek zbyt bystra i pyskata, a to przecie¿ damie nie przystoi. No i preteksta przed sêdziwym panem ojcem coraz to nowe wyszukujê, by za¶lubiny w terminie od³o¿yæ.
Wracaj±c do pani Jadwigi - ¿artowaæ z mojej tuszy ani w±sów sumiastych nie radzê, przynajmniej przy mojej skromnej osobie, bo wtedy pani Jadzia w tany prosi, a taniec jej niejednego z nóg zwali, mogê waszmo¶ciom to obiecaæ!
Folwark mój z Tarnowie Wielkiem powiêkszy³ siê ostatnimi czasy, jednakowo¿ i majêtno¶æ uros³a znaczenie. Przeto zawi¶ci± wielk± pa³aj± do nas stare rody magnackie, bo ich powodzenie s±siedzkie w oczy kole.
Wiêc próbuj±, ³ajdacy, intrygi na dworach i sejmikach przeciw naszemu rodowi uplataæ, by przed Majestatem nas na ¶mieszno¶æ wystawiæ. Z pokor± te policzki znosimy, bo co z³o¶æ i ma³oskowo¶æ przyniesie?
Jeno brat mój Micha³ mawiaæ zwyk³, ¿e dobrze mieæ wroga znacznego - bo i wtedy wiesz ¿e¶ du¿o w województwie znaczysz.
Przeto swym wrogom jak i ma³ym zawistnikom szlacheckie pozdrowienie jeno posy³am: "Chuj wam wszystkim w dupê", kurwie syny!

No dobrze, ju¿ siê panom grzecznie przedstawi³em. W gardle mi zasch³o wiêc proszê o wybaczenie. Wiêc teraz panowie przestan± ¶lipia wytrzeszczaæ i wreszcie zaprosz± do sto³u, jak na kawalerów przysta³o?

Ostatnio edytowany przez Tomek (2018-04-21 18:26:07)

#2 2019-01-04 11:22:07

Tomek

Rikugunshokan

Punktów :   

Re: PYRKON 2018

Nazywam siê Satoru Doji i jestem najstarszym synem namiestnika Reji Soji. Pozbawionego poczucia humoru g³upca uwielbiaj±cego poni¿aæ ka¿dego o s³abej pozycji, ale podlizuj±cemu siê ka¿demu wielkiemu Panu w Rokuganie. Pró¿nego hipokryty dbaj±cego o pozory, stanowiska i reputacjê, a nie dbaj±cego o to co wa¿ne w ¿yciu samuraja - honoru i przyzwoito¶ci.  Uwielbiaj±cego puszyæ siê bogactwami przed innymi. Ambitnego i przebieg³ego, ale te¿ i k³amliwego, skorumpowanego manipulatora. Cz³owieka w gruncie rzeczy zimnego i bezwzglêdnego, lubi±cego deptaæ godno¶æ innych.
To co s³ysza³e¶ i widzia³e¶ na dworach to tylko moja maska. Maska wstydu maj±ca pogr±¿yæ ojca w oczach innych. Daæ mu powód do za¿enowania. Podci±æ jego bezdenn± bezczelno¶æ, pychê i arogancjê. Dla tego celu gotów jestem okryæ siê wstydem i nies³aw±. To co ukrywam pod tymi szatami miêczaka, to mój honor, mój w³asny kodeks, moje umi³owanie dla Cesarstwa. To w³a¶nie trzymam w sercu. Namiestnik, który nie wywi±zuje siê z obowi±zków wobec Cesarstwa, nie jest godzien swojej pozycji i szacunku. Nie mogê jednak na niego donie¶æ o jego nadu¿yciach, to by oznacza³o skrzywdzenie mojej rodziny - matki, braci i sióstr, których kocham. Dlatego bêdê mu zadr± w oku, bêdê przynosi³ mu wstyd na jaki zas³uguje, tak d³uga, a¿ nie zmieni swojego postêpowania. Je¶li stracê przy tym swoj± pozycjê dziedzica - trudno. Ojciec zbyt dba o swoj± reputacjê, by nakazaæ mi seppuku, którego bym z³o¶liwie odmówi³, a czego on chce unikn±æ by chroniæ swoje dobre imiê i powagê na dworze. Dlatego liczy, ¿e kiedy¶ pope³niê b³±d, a on z czystym sumieniem bêdzie móg³ mnie odsun±æ na ubocze lub wyrzuciæ z rodziny. Byæ mo¿e pewnego dnia siê doczeka...

Ostatnio edytowany przez Tomek (2019-01-04 11:23:01)

Stopka forum

RSS